• GO_reportage_Corine Zijerveld Fotografie(c)2021_CZF0879
    Altijd snel
    geholpen!

Manuele therapie

De manueel therapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan de wervelkolom of andere gewrichten in de armen en benen. Het is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie, waar therapeuten een 3-jarige Master opleiding voor hebben gevolgd. Manuele therapie is met name bekend door haar meest bekende techniek, het (in de volksmond genoemd) ‘kraken’, ofwel manipuleren van de gewrichten. De manueel therapeut bevat een breed scala aan technieken om de pijnlijke- en vaak stijve gewrichten te behandelen.  Het manipuleren van gewrichten is niet altijd nodig en hangt af van de klacht. De toegevoegde waarde van de therapie is dat het zich richt op de onderliggende oorzaak van de klachten aan gewrichten en spieren. Na een zorgvuldig lichamelijk onderzoek, wordt het behandelplan met u besproken.

Manuele therapie is effectief gebleken voor onderstaande klachten:

Lage rugklachten

Lage rugpijn is de meest geziene klacht in de fysiotherapie praktijk. Het belemmert merendeel van de mens op een bepaald punt in zijn/haar leven. Manuele therapie kan stijve- en vaak pijnlijke wervelgewrichten effectief behandelen. Gebleken is dat lage rugpijn niet zuiver en alleen door skelet- en spier gerelateerde zaken veroorzaakt wordt. Los van de lichamelijke therapie wordt er samen met u kritisch gekeken naar in standhoudende factoren en leefstijl aanpassingen.

Hoofdpijn en nekpijn

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht in de fysiotherapie. In 78% van alle gevallen betreft het spanningshoofdpijn (tension type headache), in 16% van de gevallen betreft het migraine. In de overige gevallen betreft het cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn als gevolg van  een stoornis in de nek), hoofdpijn als gevolg van zwangerschap, een trauma/whiplash en/of klachten aan de kaakgewrichten. Manuele therapie is effectief gebleken in het verminderen van het aantal hoofdpijn dagen en hoofdpijn intensiteit.

Schouderklachten

Schouderpijn is na rug, nek en knie pijn de meest voorkomende klacht in de fysiotherapie praktijk. Het is een van de meest complexe en beweeglijke gewrichten in het menselijk lichaam. Bij 80% van alle schouderklachten spelen de nek-, rib-, en boven rug gewrichten een belangrijke rol. Bij stijfheid en beperkingen in deze gewrichten ontstaat er meer belasting op de schouder. Manuele therapie richt zich, naast herstellen van de schouderfunctie, ook op de zogenoemde keten gewrichten. Het is gebleken dat dit een groter effect geeft op herstel van schouderpijn.

Heup pijn,  met of zonder artrose

De heup is een zeer complex en beweeglijk gewricht. Heupklachten, bijvoorbeeld als gevolg van artrose, kunnen effectief behandeld worden met manuele therapie. Bij artrose is er sprake van geleidelijke afname van gewrichtskraakbeen en structuren in het gewricht. Toch kan manuele therapie de gewrichtsfunctie optimaliseren. De manueeltherapeut kijkt verder dan de heup: de lage rug- en SI gewrichten  spelen ook bij heupklachten een belangrijke rol.

Duizeligheidsklachten

Duizeligheid komt met name voor bij de ouder wordende mens. Steeds meer (jong) volwassenen ervaren een bepaalde vorm van duizeligheid. Bekende voorbeelden van duizeligheid zijn BPPD (positie duizeligheid), cervicogene duizeligheid (duizeligheid afkomstig uit de nek), vestibulaire migraine (duizeligheid a.g.v. migraine) en neuritis vestibularis (ontsteking zenuw evenwichtsorgaan). Wanneer de huisarts, in overleg met de manueeltherapeut, ernstige oorzaken van duizeligheid heeft uitgesloten, kan manuele therapie uitkomst bieden. Het richt zich op herstellen van de mobiliteit en functie van de (hogere) nekgewrichten. Deze kunnen duizeligheid veroorzaken wanneer er sprake is van (al dan niet langdurige) nekklachten/hoofdpijn. Ook onvoldoende hoofd-oogcoördinatie en uithoudingsvermogen van de nekspieren kunnen duizeligheid veroorzaken. U kunt dit samen met de manueeltherapeut verbeteren door middel van training en oefeningen (ook wel vestibulaire revalidatie genoemd).

Kaakklachten

Het tempero-mandibulaire-, ofwel kaakgewricht, is net als ieder gewricht afhankelijk van zijn beweeglijkheid en flexibiliteit. Kaak klemmers, tanden knarsers en hoge mate van stress zijn voorbeelden die problemen in dit kunnen gebied geven. Kaakklachten kunnen ook ontstaan door pijn, stijfheid en/of een verminderde functie van de (hogere) nekgewrichten. Manuele therapie gericht op de (hogere) nekgewrichten kan effectief zijn bij kaakklachten.

 

Voor manuele therapie kunt u een afspraak maken met Peter en Lisa.

GO_reportage_Corine Zijerveld Fotografie(c)2021_CZF0440GO-216