• GO_reportage_Corine Zijerveld Fotografie(c)2021_CZF0879
    Altijd snel
    geholpen!

Etalagebenen. Deel 2

Looptherapie bij etalagebenen, succesvol bij 93.4%!

In de vorige blog is beschreven dat looptherapie bij etalagebenen de meest succesvolle interventie is met de minste risico’s, evenals dat de pijn te wijten valt dat de spieren te weinig zuurstof krijgen door de vernauwde slagader.

Het lichaam heeft het vermogen om een ‘nieuw’ bloedvat te vormen en zo de vernauwing te omzeilen. Hierdoor kan het bloed via het ‘nieuwe’ bloedvat de weg naar de spieren vinden. De aanmaak van zo’n nieuw bloedvat gaat niet helemaal vanzelf. Er zal flink geoefend (gelopen) moeten worden om de aanmaak te stimuleren, hiermee bevorder je de bloedsomloop in de benen. Het duurt enkele weken voordat zo’n nieuw bloedvat zich aanmaakt.
De looptraining heeft als belangrijk doel om de aanmaak van het ‘nieuwe’ bloedvat te stimuleren. Hiermee neemt het zuurstofrijke bloed in het been toe en zal de loopafstand vergroten. De pijn in het been tijdens het lopen zal verdwijnen of sterk verminderen. Op de afbeelding onderaan is in stappen afgebeeld hoe het nieuwe bloedvat gevormd wordt.

Het programma van looptherapie duurt gemiddeld 1 jaar. Na het eerste jaar zullen er nog wel controle afspraken plaatsvinden om de 3 maanden. De startfase van het programma (1e maand) is er veel begeleiding van de gespecialiseerde fysiotherapeut, drie keer peer week wordt er samen getraind. In de overige 4 dagen van de week dient er zelf geoefend te worden. De 2e en 3e maand zullen er 1 a 2 contact momenten zijn met de therapeut en dient de overige training wederom zelf uitgevoerd te worden. Na 3 maanden wordt er geëvalueerd door middel van testen en vragenlijsten of de training effectief is. Mocht dit niet zo zijn dan moet u weer terug naar de vaatchirurg of de huisarts voor een ander behandeltraject ( bij 93.8% (!) blijkt de training effectief genoeg). De laatste 9 maanden van het trainingsprogramma zijn de contact momenten minimaal 1 a 2x per maand. Naast het lopen is de training ook gericht op kracht, stabiliteit, het looppatroon, gezonde leefstijl en (eventueel) stoppen met roken. Het programma is intensief en vraagt discipline omdat er veel zelfstandigheid wordt gevraagd.

Onlangs heeft minister Schippers bekend gemaakt dat vanaf januari 2017 er 37 behandelingen fysiotherapie bij etalagebenen vergoed worden vanuit de basisverzekering. Nu geldt nog dat de eerste 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering gaan of voor uw eigen rekening zijn.

Wij gaan graag met u het programma aan!
Voor vragen of meer informatie kunt u ons bellen of mailen, vraag naar Tessa zij is gespecialiseerd fysiotherapeut voor deze klachten binnen onze praktijk.

vaten